Zapraszamy Państwa na dni adaptacyjne. Szczegółowy harmonogram w linku poniżej:

W dniach 10-14 września 2018 roku w uczelni partnerskiej w Ostrawie, stolicy kraju morawsko-śląskiego, we wschodnich Czechach, mieście leżącym przy północnym krańcu Bramy Morawskiej, realizowały program szkoleniowy dr Joanna Kupczyk i dr Jolanta Kijowska.

W trakcie szkolenia odbyło się m.in. kilka ciekawych spotkań z przedstawicielami Uniwersytetu. Dyskutowano na temat dalszej współpracy, rozwoju wspólnych projektów np. warsztatów językowo-kulturowo-turystycznych, które odbywają się cyklicznie, a organizatorem była do tej pory Akademia im. Jakuba z Paradyża w Gorzowie Wielkopolskim. Zaprezentowano strukturę organizacyjną obu uczelni, ofertę kształcenia oraz możliwości i warunki studiowania w ramach programu Erasmus+.

Z ramienia Uniwersytetu, w spotkaniach uczestniczyły nw. osoby:

-   doc. PhDr. Diana Svobodová, Ph.D., prodziekan Wydziału Pedagogicznego ds. stosunków zagranicznych i nauki;

-   mgr Slavomíra Klimszová, kierownik Katedry Języka Angielskiego i Języków Obcych;

-   mgr Ivana Schmejkalová, koordynator programu Erasmus na Wydziale Pedagogicznym;

-   wykładowczynie Uniwersytetu: dr Tereza Guziurová, mgr Michaela Trnová oraz mgr Ivona Cindlerová.

Mamy nadzieję na dalszą owocną współpracę obu naszych uczelni.

dr Joanna Kupczyk, dr Jolanta Kijowska

Wydział Turystyki i Nauk o Zdrowiu AJP

W dniu 17 września 2018 r. odbyło się Uroczyste Posiedzenie Senatu Akademii im. Jakuba z Paradyża w Gorzowie Wielkopolskim z okazji 20-lecia Uczelni. Udział w wydarzeniu wzięli: Wicepremier Beata Szydło, Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej Elżbieta Rafalska, Wojewoda Lubuski Władysław Dajczak, Prezydent Miasta Gorzowa Wielkopolskiego Jacek Wójcicki, Przewodniczący Rady Miasta Gorzowa Wielkopolskiego Sebastian Pieńkowski, a także przedstawiciele uczelni wyższych,  służb mundurowych, lokalnych przedsiębiorców, radnych oraz instytucji państwowych. Wicepremier Beata Szydło odebrała z rąk JM Rektor prof. dr hab. Elżbiety Skorupskiej-Raczyńskiej Złote Pióro Akademii w uznaniu zasług. JM Rektor uhonorowała statuetkami Przyjaciela Uczelni Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej Elżbietę Rafalską, Wojewodę Lubuskiego Władysława Dajczaka, Prezydenta Miasta Jacka Wójcickiego, Przewodniczącego Zarządu Lubuskich Pracodawców Henryka Macieja Woźniaka, Prezesa Holding-Zrembu Romana Mizernego, Prezesa Kostrzyńsko-Słubickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej Krzysztofa Kielca, Dyrektora Wojewódzkiego Ośrodka Metodycznego Jerzego Kaliszana.  Z tej okazji powstała Złota Księga Absolwentów.

Czworo studentów ostatniego roku studiów magisterskich z Uniwersytetu w Nancy (Valentin CARRE, Robin LIZE, Baptiste LORIN, Adèle MIRARCHI), przyjechało do Gorzowa Wielkopolskiego na dwutygodniową praktykę pedagogiczną.

W pierwszym tygodniu pobytu zapoznawali się oni ze strukturą i funkcjonowaniem szkoły podstawowej, także obserwowali lekcje w klasach I-III w Szkole Podstawowej nr 13, tzw. „Małej trzynastce”, zaś w kolejnym tygodniu interesował ich program wychowania przedszkolnego w Przedszkolu Miejskim nr 4 „Mali Odkrywcy”. Z zaciekawieniem przyglądali się formom kształcenia w wymienionych placówkach, bowiem po zakończeniu studiów we Francji będą oni  mogli pracować zarówno  w przedszkolu, jak i w pięcioletniej szkole podstawowej.

Warto zaznaczyć, że podczas pobytu francuskich studentów w naszym mieście odbyło się  kilka ciekawych imprez: kolorowy korowód przeszedł ulicami miasta, aby uczcić pierwszy dzień wiosny, Gorzowska Spartakiada klas III w Grach i Zabawach Ruchowych w „Małej trzynastce”, przygotowania do świąt wielkanocnych w Przedszkolu nr 4 wraz z kolorowaniem jajek i pieczeniem ciast, pobyt w  Młodzieżowym Domu Kultury i udział w warsztatach artystycznych (taniec, śpiew, zajęcia plastyczne).

Po zakończeniu praktyki pedagogicznej studenci z Nancy podkreślali, że zaobserwowali wiele ciekawych rozwiązań dydaktycznych w polskich placówkach oświatowych, które zamierzają wykorzystać w ich przyszłej pracy zawodowej.

mgr Jolanta Plust

Wydział Humanistyczny AJP

Szanowni Państwo,

JM Rektor prof. dr hab. Elżbieta Skorupska-Raczyńska ma zaszczyt zaprosić na Uroczyste posiedzenie Senatu z okazji 20-lecia Uczelni.

Biblioteka Wydziału Humanistycznego we wrześniu będzie czynna od poniedziałku do piątku w godzinach 9.00 - 15.00.

Biuro Osób Niepełnosprawnych AJP zaprasza na warsztaty z języka migowego. Zajęcia bedą odbywały się w czwartki. Zapisy trwają do 15 października.

Na podstawie art. 49 ust. 1 pkt 1 oraz art. 52 ust. 1 ustawy z dnia 27 lipca 2015 r. Prawo o szkolnictwie wyższym (Dz. U. z 2017 r. poz. 2183, z późn. zm.)