Dnia 15 września 2018 r. odbędzie się III Charytatywny Mecz Piłki Siatkowej Kromka Chleba. Miejsce wydarzenia to hala przy ul. Czereśniowej.

Mecz nie jest biletowany. Podczas trwania meczu wolontariusze będą zbierać pieniądze do puszek na wsparcie i dożywanie dzieci z gorzowskich świetlic Caritas.

Rozpoczęcie o godz. 12.00. Serdecznie zapraszamy.

Student AJP pierwszego roku na kierunku Turystyka i rekreacja Herman Berko zdobył srebrny medal na Długodystansowych Mistrzostwach Polski w Kajakarstwie Klasycznym. Wziął on udział w konkurencji kanadyjkowych jedynek (C- 1 juniorów), na dystansie 10000 metrów. Mistrzostwa odbyły się w Sztumie pod Malborkiem w dniach 18-20 maja 2018 roku.

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

Herman Berko na zdjęciu po lewej stronie.

Warsztaty językowo-kulturowo-turystyczne nad Jeziorem Lipie. Studenci z Wildau, Ostravy i studenci Turystyki i Rekreacji Akademii w Gorzowie Wielkopolskim.

UWAGA WOLONTARIUSZE !!!

Koło Promocji i Rozwoju "Wolontariusz" AJP  poszukuje chętnych (studentów, pracowników oraz osób niezwiązanych z uczelnią) do wzięcia udziału w corocznej zbiórce ulicznej na rzecz Hospicjum Gorzowskiego, która odbędzie się w dniu 12 kwietnia br.(czwartek) w godzinach 8.00 do 19.00.

W dniu 10 marca 2018 roku odbyły się w Szklarskiej Porębie już IV Akademickie mistrzostwa w narciarstwie alpejskim o Puchar Rektora Akademii im. Jakuba z Paradyża w Gorzowie Wielkopolskim. Inicjatorem organizacji zawodów jest rokrocznie dr Anna Bezulska prowadząca sekcję narciarską w Akademickim Centrum Sportu i Turystyki AJP. W tym roku ciężar czynności wykonawczych spadł jednak na studentki drugiego roku studiów magisterskich specjalności menadżer turystyki kierunku zarządzanie. W ramach zadań wynikających z programu studiów wspomniane studentki nawiązały kontakt z administratorem tras narciarskim na Szrenicy oraz panem Romanem Rafą, który jest jednocześnie sędzią i trenerem narciarskim, a także prezesem sportowego klubu narciarskiego i właścicielem firmy świadczącej usługi narciarskie. Przeprowadzone rozmowy oraz  korespondencja zaowocowały niezbędnymi zezwoleniami i deklaracjami wsparcia przy realizacji imprezy. Deklarację startu zgłosiło ponad 30 chętnych, ale w dniu zawodów na starcie stanęły 24 osoby wywodzące się ze środowiska akademickiego naszej Uczelni. Wśród startujących byli bowiem studenci, absolwenci oraz pracownicy Uczelni z rodzinami. Warunki tego dnia, mimo obfitości śniegu, nie należały do tych sprzyjających, głównie z powodu opadów deszczu oraz gęstej mgły. Jednak ustawiona pod kierunkiem pana Romana Rafy na Hali Szrenickiej trasa slalomu giganta okazała się bardzo płynna i przejezdna dla wszystkich uczestników. O godzinie 10.30 rozpoczęły się oględziny trasy, a o 11.15 oficjalne otwarcie zawodów. Każdy z zawodników miał po dwa przejazdy z pomiarem czasu, z których ten lepszy był brany do klasyfikacji końcowej. Zawody punktowano osobno w kategorii kobiet, mężczyzn oraz w rywalizacji grupowej (kwalifikowano wyniki trzech najlepszych reprezentantów zespołu). Po dwóch godzinach emocjonującej zabawy główne organizatorki i prowadzące zawody studentki zakończyły pracę i „zwinęły” trasę. Oficjalne zakończenie wraz z rozdaniem pucharów, medali, pamiątkowych dyplomów i słodkiej niespodzianki miało miejsce tego samego dnia o godzinie 18.00 w domu wczasowym „Gawra” w Szklarskiej Porębie. Wszystkim zawodnikom, kibicom i zwycięzcom zawodów gratulujemy (wyniki poniżej) oraz dziękujemy za udział, a osobne podziękowania w imieniu organizatorów składamy głównemu fundatorowi pani Rektor prof. Elżbiecie Skorupskiej-Raczyńskiej oraz panu Romanowi Rafie i kierownictwu firmy Sudety Lift za wsparcie. Zapraszamy wszystkich chętnych do wspólnej zabawy w przyszłym sezonie narciarskim!

Tekst i foto: AW.

10. Adrian Żółdowski- 36,90 s
  11. Łukasz Matecki- 44,93 s

Kategoria drużynowa:

1. Rodzina Tonak w składzie Izabela Tonak, Paulina Tonak, Maksymilian Tonak, Radosław Tonak
  2. 3 rok tir studiów licencjackich w składzie Magdalena Nowak, Tatiana Bodnar, Ivanka Bodnar, Kamil Doktór, Adrian Żółdowski
  3. 2 rok zarządzanie studia magisterskie w składzie Katarzyna Suchto, Paulina Puchiewicz, Paulina Łesak, Kamila Bączyk
  4. 2 rok tir studiów licencjackich w składzie Kamila Benedyk, Mateusz Brzeziński, Victor Orlovskyi, Łukasz Matecki

Uwaga siatkarze!!!

W związku z organizowanymi w Gorzowie Wlkp. w dniu 12 marca br. eliminacjami wojewódzkimi Akademickich Mistrzostw Polski w siatkówce kobiet i mężczyzn , bardzo prosimy o zgłaszanie się chętnych osób, które chciałyby wziąć udział w w/w zawodach. Zawodnikami mogą być studenci do 28 roku życia i etatowi pracownicy Uczelni z tytułem magistra.
Zgłoszenia do 9 marca przyjmuje mgr Małgorzata Madej : gosmad1@gmail.com

Dnia 27 stycznia br. w Toruniu zawodnicy ALKS AJP Gorzów Wlkp spisali się świetnie.

Na szczególne wyróżnienie zasługuje Rekord Polski Antoniego Walickiego w biegu na 300m - 34.22s.

Oto równie znakomite wyniki pozostałych zawodników :

Konrad Marczak 300m - 35.51s PB i 200m - 22.65 s =PB

Olaf Pióro - 300m - 36.43s PB