Dnia 21 września o godz. 9.00  w  Filharmonii Gorzowskiej przy ul. Dziewięciu Muz 10 odbędzie się forum pn. " Gorzowski Archipelag Rozwoju", na które  mają zaszczyt zaprosić Prezydent Miasta Gorzowa Wielkopolskiego oraz prof.dr hab. Jerzy Hausner.

Forum poświęcone będzie zagadnieniom dot. Miejskiego Obszaru Funkcjonalnego (MOF GW).

Udział w wydarzeniu jest bezpłatny.

Rejestracja odbywa się na stronie internetowej www.gorzow.oees.pl

Szczegółowy program forum dostępny jest na : http://fgap.pro-linuxpl.com/wp-content/uploads/2018/09/Gorz%C3%B3w-10.09.2018.pdf

Dni  adaptacyjne dla studentów  I  roku Wydziału Humanistycznego

w roku akademickim 2018/2019

Studia stacjonarne

Aula Rektorska  przy ul. Teatralnej 25, budynek nr 3

28 września 2018 roku  godzina 9:30

Studia stacjonarne 26 plus,  studia niestacjonarne

Aula Rektorska  przy ul. Teatralnej 25, budynek nr 3

6 października 2018 roku godzina 8:30

OBECNOŚĆ  OBOWIĄZKOWA!!!

W dniu 6 września w Krakowie odbyły się konsultacje  społeczne ws. przyszłości Europy na temat Polska wizja UE – rola Europy Środkowej w Unii Europejskiej.

W konsultacjach uczestniczył Minister Spraw Zagranicznych Jacek Czaputowicz.

W dniu 12 lipca 2018 r. dr Piotr Krzyżanowski uczestniczył w zorganizowanym przesz Instytut Badań Edukacyjnych w Warszawie spotkaniu eksperckim – seminarium zatytułowanym ,,Rozwój polityki publicznej w zakresie kształcenia cudzoziemców w Polsce".

W dniu 12 lipca 2018 r. dr Piotr Krzyżanowski uczestniczył w zorganizowanym przesz Instytut Badań Edukacyjnych w Warszawie  spotkaniu eksperckim - seminarium zatytułowanym ,,Rozwój polityki publicznej w zakresie kształcenia cudzoziemców w Polsce".

Spotkanie zostało zrealizowane w ramach europejskich sieci polityk publicznych w zakresie kształcenia migrantów - SIRIUS 2.0 i finansowane jest z funduszy Komisji Europejskiej.

Poniżej komunikat o VI Międzynarodowej Konferencji Naukowej  pt. "UWARUNKOWANIA ROZWOJU TURYSTYKI I REKREACJI W REGIONIE W ŚWIETLE POTRZEB ZDROWOTNYCH."

SZKOLNICTWO WYŻSZE W WOJEWÓDZTWIE LUBUSKIM - KONSULTACJE

Zapraszamy do zgłaszania uwag i wniosków do treści projektu dokumentu pt.: „Kierunki rozwoju szkolnictwa wyższego w województwie lubuskim do roku 2030”.

Szanowni Państwo!

Zapraszamy do uczestnictwa w Warsztatach Metodologii Pedagogicznej "Wychowanie na motywach sztuki",
które odbędą się w dniach 4-6.09.2017 r. w Wisełce.

Szczegółowe informacje w załączniku.

Pobierz plik (Wisełka.pdf) Wisełka.pdf

Rozstrzygnięcie Konkursu na przyznanie dotacji dla młodych naukowców
Akademii im. Jakuba z Paradyża

1. Podstawowym celem konkursu na przyznanie dotacji dla młodych naukowców Akademii
    im. Jakuba z Paradyża był podział środków na finansowanie konkretnych badań naukowych
    lub prac rozwojowych i/lub ich efektów oraz zadań z nimi związanych, służących rozwojowi młodych naukowców.
  2. W konkursie mógł wziąć udział pracownik Wydziału, który zgodnie z definicją młodego naukowca, o której mowa w art. 2 pkt 19 ustawy z dnia 30 kwietnia 2010 r. o zasadach finansowania nauki (tj. Dz. U. z 2016 r. poz. 2045 ze zm.), nie przekroczył 35 roku życia w roku składania wniosku.
  3. W związku z powyższym w wyniku oceny merytorycznej wniosków pracowników Wydziału Humanistycznego, dnia 27 grudnia 2017 r. Komisja konkursowa zaopiniowała pozytywnie przyznanie dofinasowania na badania naukowe oraz zadania z nimi związane Pani:

dr hab. Lechosławowi Joczowi – 2500 zł;

dr Maciejowi Dudzie – 2100 zł;

dr Anecie Baranowskiej – 1000 zł;

dr Annie Dobrychłop – 1000 zł;

Szanowni Państwo,

nasza Uczelnia przystąpiła do programu  pn. Koncepcja edukacji wojskowej studentów
w ramach Legii Akademickiej
, zaproponowanego przez Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego oraz  Ministra Obrony Narodowej. Działanie będzie realizowane  w semestrze letnim obecnego roku akademickiego. Celem programu jest edukacja wojskowa studentów i przygotowania przyszłego korpusu oficerskiego. Proces dydaktyczny w ramach Legii Akademickiej obejmuje trzy moduły realizowane w ramach czterech semestrów i dwóch (lub trzech) przerw wakacyjnych, z ogólnym założeniem realizacji większości treści teoretycznych w ramach procesu dydaktycznego poza programem kształcenia na danym kierunku prowadzonym w uczelni, a następnie zajęć praktycznych w jednostkach szkolnictwa wojskowego i jednostkach wojskowych. Program od samego początku ukierunkowany będzie na przekazanie treści dostosowanych do poziomu korpusu oficerów. Takie założenie pozwoli na maksymalne skrócenie procesu szkoleniowego zwłaszcza w ramach ostatniego modułu przygotowującego do egzaminu na oficera. Do programu przystąpić będzie mógł student uczelni publicznej i niepublicznej dowolnego roku studiów, który posiada obywatelstwo polskie.
W pierwszej kolejności odbędzie się szkolenie w ramach modułu podstawowego, który to moduł szkolenia będzie realizowany w czasie pierwszego semestru. Zasadniczym jego celem będzie opanowanie wiedzy i umiejętności z zakresu tematyki wojskowej niezbędnej do odbycia szkolenia
w warunkach poligonowych.

Osoby, które chcą udział w programie, proszę o zgłaszanie się do sekretariatu Wydziału Humanistycznego do 7 listopada.

dr hab. Agnieszka A. Niekrewicz

Rozstrzygnięcie Konkursu na przyznanie dotacji dla młodych naukowców